Week 1

De eerste opdracht die we kregen ging over personal branding. Aan de hand van de eerste les was het de opdracht dat iedereen zichzelf kort presenteerde aan zijn mede klasgenoten om elkaar beter te leren kennen. Op de afbeelding is te zien wat ik heb gebruikt om mijzelf te presenteren. Ik hou er van om dingen kort, maar krachtig te houden, dus ik heb ik een zo kort mogelijk tijd te belangrijkste dingen over mijzelf geprobeerd te vertellen.
Week 2
In de collage hiernaast is te zien welke zeven steekwoorden ik het belangrijkste vind binnen de zorg.
Ik heb gekozen voor verbinden omdat ik vind dat niemand eenzaam mag zijn. Zeker niet nu het steeds makkelijker wordt om met elkaar in contact te komen door techniek, maar ook doordat vervoer voor steeds meer mensen beschikbaar is.
Ik heb voor contact gekozen omdat menselijk contact natuurlijk altijd voorop staat in de zorg.
Oplossingen, omdat ik vind dat je moet denken in oplossingen en niet in problemen. En oplossingen zijn er tegenwoordig zo veel. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er bestaat een oplossing voor.
geluk, omdat iedereen het verdient om gelukkig te zijn. Ook als je op leeftijd bent en niet meer voor jezelf kunt zorgen.
Uitdaging, want de zorg is nou eenmaal extreem uitdagend. Geen mens is hetzelfde, en iedereen heeft wat anders nodig. Dat geldt ook voor problemen, elk problemen heeft een andere oplossing nodig. En de uitdaging is om elke keer de juiste oplossing te vinden.
Het werkveld is constant bezig zichzelf te vernieuwen, en er zijn constant nieuwe ideeën en technieken op het gebied van zorg. vandaar dat innovatie er tussen staat.
Het meest centrale woord is tevredenheid, want dat is uiteindelijk waar we naar streven.


De collage laat zien hoe ik over de toekomst denk van de gezondheidszorg in Nederland. Aan de linkerkant is een schema te zien waarop de weg naar zelfredzaamheid binnen en samenleving wordt uitgelegd. Ik vond dit toepasselijk omdat wij als samenleving steeds meer de kant op gaan van zelfredzaamheid, en dat ouderen steeds meer voor zichzelf moeten gaan zorgen binnen deze samenleving. Dat laat het bovenste rechter plaatje ook zien. Een oudere vrouw die zelf haar woning schoonmaakt. Doordat het huidige zorgmodel niet rendabel is met de dubbele vergrijzing is het de bedoeling dat ouderen steeds langer zelf thuis blijven wonen, en zo veel mogelijk ook alles blijven doen zonder hulp. Er zijn steeds minder mensen die voor steeds meer ouderen moeten gaan zorgen. Ik verwacht dat ouderen dus langer thuis gaan blijven. Dit is echter mogelijk met toepassing van technologie binnen de zorg, zoals het tweede en derde plaatje laten zien. Op het tweede plaatje is te zien dat een vrouw gebruik maakt van beeldbellen. Beeld bellen zou later zomaar eens een grote rol kunnen spelen. Dit zou namelijk betekenen dat mensen niet meer naar de huisarts toe moeten, maar dat ze voor een gesprek gewoon thuis op de bank of aan tafel kunnen blijven zitten. Het laatste plaatje laat een vrouw zien die wordt opgetild door een robot. Hoewel ik van mening ben dat robots niet de juiste oplossing is omdat ik vind dat menselijk contact een belangrijk deel is goede zorg, laat de afbeelding wel zien hoe ver we al zijn, en hoe ver er vooruitgedacht wordt. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen in de zorg, en alle opties worden overwogen.
Samenwerking binnen de zorg blijft naar mijn mening een van de meeste belangrijke punten. Je ziet vaak dat mensen op leeftijd meer last krijgen van de gezondheid, en dus ook vaker bij de huisarts of een medisch specialist komen. Het is belangrijk dat de huisarts en medisch specialist de zorg op elkaar afstemmen in zo een geval. De huisarts hoort op de hoogte te zijn van want de specialist doet, en andersom moet de specialist op de hoogte zijn van wat de huisarts doet. Een persoonlijk voorbeeld van een lange tijd geleden is dat ik veel last had van hoofdpijn. Wanneer ik zeg veel last van hoofdpijn, dan bedoel ik elke dag, zowel over als in de nacht. Ik sliep slecht en school ging slecht hierdoor. Toen ik naar de huisarts ging voor dit probleem werd ik onderwerpen aan een reeks testen. Hier hoorde een vragenlijst bij met zaken zoals rook je, drink je genoeg enzovoorts. Na dat we alles gedaan hadden kwam de huisarts tot de conclusie dat hij niet wist wat er mis was en dat hij mij zou doorverwijzen naar een specialist. Toen ik een paar dagen later bij de neuroloog zat kreeg ik dezelfde vragenlijst nog een keer van de neuroloog terwijl ik die allang gedaan had. Het had de neuroloog veel tijd kunnen besparen als hij die informatie als van de huisarts gehad zou hebben. Nu is dit voorbeeld natuurlijk niet heel erg extreem, hoogstens een beetje onhandig, maar het het laat wel zien dat het een enorme tijdverspilling kan zijn voor iedereen die er mee te maken heeft als de samenwerking niet goed is. Verder is het natuurlijk ook enorm belangrijk dat de bestaande kennis gedeeld wordt. Zo weten specialisten een heleboel over hun eigen vak, maar missen misschien kennis over andere delen waardoor het mogelijk is dat zaken over het hoofd worden gezien. Het kennen van elkaars sterken kanten en kennis heeft daarom alleen maar pluspunten en geen negatieve kant.
Samenwerking binnen deze minor is ook erg belangrijk. Het is niet alleen de bedoeling dat je samen een opdracht doet en dat iedereen zijn eigen taken doet, het is ook belangrijk dat je weet waarom iemand een bepaalde taak doet. Een van de belangrijkste dingen die we leren tijdens deze minor naar mijn mening is het herkennen van de sterke punten van andere opleidingen en expertises. Zo moesten we voor project een meetdag plannen waar ouderen hun gezondheid kunnen laten controleren, gratis en voor niks. De groep bestond uit drie persoon waarvan er twee, waaronder ik, van de opleiding Mens en Techniek afkomen. Mijn studiegenoot en ik wisten niet veel af van welke metingen we moesten, en wat belangrijk was om de gezondheid te controleren, maar de derde groepsgenoot was afkomstig van de opleiding Verpleegkunde en wist precies wat we moesten doen. Aan de andere kant wisten wij van Mens en Techniek weer beter hoe we projectmatig moesten werken. Zo kunnen we elkaar goed aanvullen en kunnen we ons best doen om samen dit project tot een goed einde te leiden. Ook is de minor een goed moment om te leren vanuit een ander opzicht naar een probleem te kijken. Van uit de opleiding Mens en Techniek leer je om op een bepaalde manier naar een probleem te kijken en van daar uit op zoek te gaan naar een oplossing. Maar andere opleidingen doen het misschien wel op een heel eigen manier die ook heel erg goed is. Het leert je dus om eens een andere bril op te zetten, en je eigen horizon te verreiken door deze kennis mee te nemen en later zelf te passen.
Week 3
Tijdens de les kwamen we drie begrippen tegen. Dit waren Innoveren, Co-creëren en Anders denken. De vraag aan ons was om hier met een glazen bol naar te kijken, en te voorspellen hoe het in de toekomst zou zijn in dit land. Mijn presentatie hier over is hiernaast te vinden.
Week 4 + 5
Zoals ik in het stukje hierboven al vertelde hebben we met zijn drieën aan een project gewerkt. Tijdens de lessen hebben we hier een presentatie over gehouden om de voortgang aan onze klasgenoten te laten zien. De presentatie valt hier in het document te vinden.
Tevens hebben wij deze week het business model canvas (BMC) behandelt tijdens de les. Het BMC geeft een overzicht van alle zaken die spelen tijdens een project en wat daar onder valt. Het BMC van ons project is tijdens de presentatie behandelt, en valt terug te vinden in zowel de Powerpoint als onder het kopje website.
Week 6
Gast college 1 oktober
Op maandag 1 oktober is er een gastspreker van de BRON campus langskomen. BRON richt zich op de oncologische zorg en alles wat daar mee te maken heeft. BRON is mede opgericht door de directeur van het Verbeeten instituut. Het Verbeeten instituut richt zich op radiotherapie en nucleaire geneeskunde en heeft vestigingen in onder andere Breda en Tilburg
Het aantal nieuwe gevallen met kanker neemt toe, maar dit is tegenwoordig steeds beter te behandelen. Daarom begint kanker tegenwoordig ook meer op een chronische ziekte te lijken, omdat er veel effectieve behandelmethodes zijn. Doordat er steeds meer nieuwe gevallen komen, en mensen met kanker langer blijven leven, nemen de zorgkosten toe. De rode draad van BRON is dan ook het ontwikkelen van nieuwe projecten om de oncologie te helpen.
Op dit moment vind er een verschuiving plaats tussen de samenwerking van verschillende disciplines. De patiënt staat centraal en dus veranderd de rol van de arts. De verpleegkundige en arts vormen een team en zullen samen voor de patiënt gaan zorgen.
Door het tekort van zorg personeel zal technologie een steeds grotere rol gaan spelen.
BRON staat voor: het initiëren, verbinden, ontwikkelen en realiseren van projecten.
BRON heeft 3 programmalijnen uitgezet, deze programma’s zijn:
-
SMART diagnostics. Hiermee kunnen diagnoses snel en doelgericht worden gesteld. Ook wordt de patiënt goed geïnformeerd over de verschillende behandelopties. De patiënt en arts moeten uiteindelijk samen de beste behandelmethode moeten gaan kiezen.
-
Reactivatie. Hiermee willen ze dat de conditie van patiënten na een operatie weer snel bij het oude is, om ze sneller te herstellen.
-
Remote control/ ziekenhuis verplaatste zorg: Mensen moeten steeds langer thuis blijven wonen. Deze zorg moet dan ook op een zo goed mogelijke manier geregeld worden. Het doel hierbij is om mensen op een veilige en gecontroleerde manier thuis te laten behandelen door middel van monitoring, communicatie en toediening op afstand.
Maak jouw eigen website met JouwWeb