Opdracht Actualiteit van het Sociale Domein (Sophie Bouwens)

 

  1. De WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning en houd in dat mensen die niet 100% zelfredzaam meer zijn maar toch thuis blijven wonen hier in ondersteund worden door de gemeente. Volgens Beun is de ideologische kant hier achter dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven, en zo de eigen regie over het leven behouden. Het praktische aan de WMO is dat het een stuk goedkoper is voor de staat. De persoon moet namelijk meer zelf doen, en moet ook meer aanspraak maken op de mantelzorger in de directe omgeving, zoals familie en buren.
  2. De wijk waar ik in woon is het Goirke in Tilburg. Goirke ligt vrij centraal en is op loop afstand van het station. Om vast te stellen wat nou allemaal bij het Goirke hoort heb ik gebruik gemaakt van http://www.weetmeer.nl/buurt/Tilburg/HetGoirke/08550203. Op deze website is van alles te vinden over de wijk. De bevolkingssamenstelling van het Goirke is redelijk divers. Het grootste deel van de bewoners zijn Nederlands, namelijk 75,8%. Daarna volgen westerse allochtonen met 11,8%, Marokkaans 2,9%, Turks 1,5%. Surinaams 1,8%, Antilliaans 2,8% en overig niet westerse allochtonen met 3,6%. Het Goirke heeft een slechts een supermarkt in de wijk liggen, namelijk de Jumbo, maar bevind zich wel op minder dan 500 meter van de Coop, Albert Heijn en de Aldi. Verder zijn er nog meerdere eet zaken te vinden en andere dergelijke kleine winkeltjes. Het Goirke beschikt verder over twee locaties voor kinderopvang, maar heeft verder geen onderwijs binnen de wijk. Het Goirke heeft geen buurtvereniging. De sociale cohesie binnen de wijk is erg moeilijk te bepalen voor mij. Ik woon nu net anderhalf jaar in deze wijk, maar heb nooit echt contact gehad met de buren. Dit kan echter door verschillende zaken komen. Zo heb ik zelf nooit geprobeerd om contact te maken met de buren. Verder woon ik aan een erg drukke straat. Zomaar een praatje maken op straat zit er niet in, en in andere delen van de wijk kom ik vrijwel nooit. Dit hoeft dus niet te betekenen dat de sociale cohesie laag is, ik ben simpel zelf niet actief genoeg en kan hier dus ook niets over zeggen. Wat betreft veilig en prettig wonen heb ik wederom niet veel te zeggen. Bij mij in de straat zou ik zeggen dat het niet erg veilig en prettig is. Ik woon bij een aantal studenten huizen in de buurt, en wordt dan ook wel eens wakker gehouden door het geluid. Verder is het zoals ik al eerder zei een erg drukke straat waar redelijk vaak erg hard gereden wordt ver boven de toegestane snelheid. Dit geeft echter niet aan hoe het in de rest van de wijk is, aangezien ik daar niet kom.
  3. De verwachting is dat wijken waar in buren onderling een goede band hebben eerder bereid zijn om zorg te bieden aan mensen binnen deze wijk die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. De kritiek die gegeven wordt is dat dit vaak niet het geval is. Uit het artikel werd duidelijk dat er over het algemeen wordt verwacht dat in onze welvaartsstaat mensen eerst aanspraak maken op de professionele hulp die aangeboden wordt en dat er pas om hulp gevraagd wordt wanneer het echt niet anders kan. Jager-Vreugdenhil geeft aan dat zij niet vind dat er geld moet worden gestopt in bijvoorbeeld een barbecue om de sociale cohesie van de beurt te verhogen, maar dat er beter gekeken kan worden naar de organisaties binnen een wijk die gericht zijn op zorg en om deze beter te financieren.

 

 

2.Opdracht Age Friendly cCities

Omdat er voor deze opdrachten gebruik gemaakt moest worden van foto's is er voor gekozen om dit document als download aan te bieden.

 

Opdracht Age Friendly Cities
Word – 852,5 KB 70 downloads

3.Opdracht levenseinde en voltooid leven (Kitty van der Made)

Start met het lezen van deze link over ‘vergankelijkheidsdag’:
https://www.bureaumorbidee.nl/samenleving/vergankelijkheidsdag/

  • Welke plek zou jij bezoeken op deze dag

Lastig om te zeggen. Als ik zou moeten kiezen zou het waarschijnlijk het strand of het bos zijn.

 

  • Geef je mening over deze dag en of jij vindt dat deze dag een meerwaarde zou hebben en voor wie dit van betekenis zou kunnen zijn.

Ik vind niet dat een dag als dit nodig is, maar dat is omdat ik altijd zoveel mogelijk uit de dag moet halen. Een dag als dit zou wel meerwaarde kunnen hebben, maar dan vooral voor mensen die bijvoorbeeld te druk bezig zijn met andere dingen zoals werk.

 

  • Wat zou het effect van deze ‘vergankelijkheid dag’ kunnen zijn op de samenleving?

Het zou kunnen zorgen dat mensen meer gelukkig worden en realiseren dat er nog andere dingen zijn dan werk en geld verdienen.

 

Lees de zes levenslessen: 
https://www.bureaumorbidee.nl/leven/zes-levenslessen/

  • Van welke levensles(sen) neem jij iets mee voor je eigen leven?  Licht toe.

Ik vind eigenlijk dat je deze levenslessen als ik geheel zou moeten zien. Ze komen namelijk allemaal neer op dat je moet doen wat je wilt, je kansen moet pakken en daar geen spijt van moet hebben. Dat is iets waar ik mij zelf wel ik kan vinden. Ik vind dat als je iets echt leuk vindt, dat je altijd moet proberen om datgene te blijven doen.

 

Lees nu van Blackboard: H 3 Pennincx: O, gaat het daarover. Aandacht voor zingeving in het sociaal werk met ouderen

  • Om welke vragen gaat het bij zingeving? Geef voorbeelden.

Heel simpel gezegd; wat geeft zin aan iemands leven? Dus wat doe je graag? Waar sta je voor op? Dat soort vragen.

 

  • Leg het verband uit tussen de 5 levensdomeinen en zingeving.

De 5 levensdomeinen zijn: 

Sociale relaties

Materiële situatie

Arbeid en presteren

Waarden en inspiratie

Lichaam en geest 

 

 

  • Wat zijn de 7 bronnen (dimensies) van zingeving?

De 7 bronnen van zingeving zijn:

  • Doelen: welk levensdoel heeft iemand
  • Morele juistheid of rechtvaardigheid: wat is de levensovertuiging?
  • Competentie: welke levenservaringen heeft iemand?
  • (zelf)inzicht: begrijpt de persoon hoe deze door het leven is gevormd?
  • Eigenwaarde: waardeert iemand zich positief of negatief
  • Verbondenheid: welke relaties en sociale verbanden zijn belangrijk?

Transcendentie: welke inspiratiebronnen heeft iemand en welke gebruiken en rituelen heeft iemand

 

 

http://www.vilans.nl/interview-hulp-bij-zelfdoding-is-vooral-een-discussie-rondom-autonomie.html 

  • Wat bedoelt Paul Schnabel met: ‘er is te weinig aandacht voor het perspectief van de hulpverlener’?

Dat het voor een hulpverlener ook heel zwaar is om over te gaan tot euthanasie, omdat het toch gaat over het nemen van een leven.

 

  • Wat houdt ‘voltooid leven’ in?

Een voltooid leven houdt in dat je alles gedaan hebt wat je zou willen doen in het leven.

 

  • Leg uit: de relatie tussen Voltooid leven en de kwaliteit van de ouderenzorg volgens Paul Schnabel en volgens de vrijwilliger van het Hospice.

Als de kwaliteit van zorg afneemt kan dat ervoor zorgen dat mensen minder zin krijgen in het leven. Als de kwaliteit van de zorg slecht is kan het dus zijn dat de vraag voor euthanasie toeneemt.

 

Hetzelfde geld voor kwaliteit van de zorg in een hospice. Wanneer mensen nog comfortabel kunnen leven in een hospice zorgt dat ervoor dat ze minder snel geïnteresseerd zijn in het vroegtijdig afsluiten van hun leven.

 

  • Leg uit: zingeving en de relatie met Voltooid leven.

Wanneer mensen geen doel, geen zingeving, meer hebben in het leven zullen ze hun leven als voltooid zien.

 

https://www.nvve.nl/heeft-u-een-doodswens

  • Lees op de site van de NVVE dit tabblad en onderaan de tabs over Euthanasie en Zelfdoding.

Een arts mag alleen euthanasie verstrekken als er sprake is van ondragelijk lijden zonder uitzicht op verbetering.

Zelfdoding komt aan bod wanneer de arts niet wil ingaan op het verzoek van euthanasie. Je kunt dan naar de levenseindekliniek waar je allerlei informatie kunt verkrijgen over manieren van zelfdoding en hoe je dit het beste kan doen. Ook hier geld natuurlijk dat er alleen informatie wordt verstrekt wanneer het lijden uitzichtloos is zonder kans op genezing.

 

 

https://www.nvve.nl/onze-diensten/wilsverklaringen-van-de-nvve
Lees over het opstellen van een wilsverklaring.

  • In hoeverre is de laatste wil geregeld als mensen een wilsverklaring hebben ingevuld?

In de wilsverklaring staat beschreven wat de laatste wens is van een persoon, dus ook over of euthanasie gewenst is bij ziekte zonder uitzicht. Dit moet echter wel nog regelmatig besproken worden om te zorgen dat dit niet veranderd is.

.https://www.knmg.nl/actualiteit-opinie/nieuws/nieuwsbericht/knmg-voltooid-leven-wens-invoelbaar-maar-regeling-onwenselijk.htm?forum=57529&pagenr=3#reacties

  • Wat bedoelt de KNMG met het Voltooid Leven vraagstuk dat het een maatschappelijk vraagstuk is?

Het is maatschappelijk omdat het een vraagstuk is dat betrekking heeft op hoe wij als maatschappij in dit land omgaan met ouderen die het idee hebben dat hun leven voltooid is.

 

  • Waarom is de KNMG tegen het wetsvoorstel van D66?

Omdat de wet een onderscheidt maakt tussen zieken en gezonde mensen, terwijl de termen ziek en gezond heel breed zijn en niet voor iedereen dezelfde betekenis heeft.

 

  • Leg uit wat er in de tekst bedoeld wordt met‘stigmatisering van ouderdom’.

 

  • Wat vindt jij van het standpunt van de artsenfederatie KNMG?

Ik ben het er wel mee eens omdat ik ook vind dat euthanasie een laatste middel moet zijn. Als er iets anders gedaan kan worden om het leven van deze mensen weer zin te geven vind ik dat daar eerst gekeken naar moet worden.

 

  • Lees de verschillende reacties en schrijf in je e-portfolio wat jouw reactie op deze site zou kunnen zijn.

Ik vind dat er eerst iets gedaan moet worden om samen met deze mensen op zoek te gaan naar andere oplossingen, maar aan het einde van de dag ligt de keuze bij die mensen zelf. Ik ben een groot voorstander van het zijn van je eigen baas over je lichaam en daar hoort euthanasie ook bij.

 

Artikel Lector Michael Echteld en Hedzer Schotsman (Avans)

  • Waardoor kan er geen euthanasie worden verleend aan Annemarie in dit artikel?

Annemarie kan zelf niet meer aangeven hoe erg het lijden is en daarom kan ze geen aanspraak maken op euthanasie.

 

  • Welke optie zijn we vergeten volgens lector Michael Echteld?

Door dat ze maar blijven behandelen laten ze Annemarie leven, terwijl ze anders misschien als aan een natuurlijke dood was gestorven.

 

  • Als jij als professional betrokken zou zijn op het moment dat Annemarie opgenomen werd in het kleinschalige Verpleeghuis, wat zou jij dan (anders) willen doen, betekenen voor Annemarie en haar familie?

Ik had in overleg met de familie gekeken naar wat Annemarie vroeger had gewild, en deze keuze zou ik respecteren.

 

  • Vind jij dat euthanasie kan en mag bij dementie?Probeer vanuit de ‘nuance’ je visie te onderbouwen vanuit het perspectief van: jij als persoon, jij als professional, de dementerende oudere met de euthanasiewens en de familie.

Dit blijft altijd een hele lastige keuze. Ik als persoon vind dat dit van tevoren aangegeven moet zijn geweest. Mensen met dementie zeggen soms gekke dingen en daarom is het lastig om tot euthanasie over te gaan wanneer hier om gevraagd wordt. Mijn mening als professional is hetzelfde, ik vind het belangrijk om tijdens werk dezelfde normen en waarde te hanteren als wanneer ik niet werk. Vanuit de persoon zelf vind ik dat de keus die de persoon heeft gemaakt voordat dementie een rol speelde gerespecteerd moet worden. Dus als er aangegeven is dat er bij dementie gebruik gemaakt moet worden van euthanasie dan vind ik dat we dat moeten respecteren. De familie speelt natuurlijk ook een grote rol. Wanneer iemand niet meer voor zichzelf kan zorgen vind ik dat een keuze als dit ook altijd met de familie besproken moet worden.

 

Artikel BN De Stem

  • Lees het artikel en beschrijf jouw visie als dit jouw oma zou zijn en als dit jouw cliënt/patiënt zou zijn.

Ik ben het helemaal eens met wat er in dit artikel wordt besproken. Behandelen om mensen in leven te houden, puur en alleen zodat ze iets langer te leven hebben vind ik niet menselijk. De keus die iemand in zo’n situatie maakt zou gerespecteerd moeten worden.

 

 

Opdrachten college en reflectieopdracht 

  • Wat was hetgeen waar jij de afgelopen twee dagen het meest gelukkig van werd? (kan ook iets “ogenschijnlijk” kleins zijn)

Een compliment op het werk. Het is altijd fijn om te horen dat je het goed doet als je altijd je best probeert te doen.

  • Heb jij zelf wel eens een zingevingsvraag gehad?

Ik heb ooit wel eens een periode gehad waarin in me afvroeg waarvoor ik het nou eigenlijk allemaal deed.

  • Kan je je indenken dat jij ooit een zingevingsvraag zou hebben? Welke vragen zijn dit dan?

 

  • Ken(de) jij iemand in je omgeving met zingevingsvragen?

Niet dat ik weet.

  • Hoe zou het voor je zijn als je zingevingsvragen tegenkomt?

Geen idee, dat hangt er een beetje van af. Ik denk dat het erg confronterend kan zijn.

  • Wissel uit of je weleens zingevingsvragen bent tegengekomen.

 

  • Wat zou je doen als je een zingevingsvraag tegen komt?

Ik zou er goed voor gaan zitten en me voorbereid op een heel lang gesprek.

  • In hoeverre is er voldoende aandacht voor zingevingsvragen in de samenleving?

Ik vind persoonlijk dat in onze samenleving tegenwoordig niet genoeg gekeken wordt naar de zin van het leven. Alles moet snel gebeuren en mensen staan niet meer bij stil bij al het moois dat er om hun heen gebeurt. Ik vind dat meer mensen meer zingevingsvragen moeten stellen aan zichzelf af en toe, zodat ze niet vergeten waar ze het allemaal voor doen.

  • Hoe zou je willen dat er met jou wordt omgegaan als je een zingevingsvraag hebt?

Op een serieuze manier. Ik heb het idee dat zingevingsvragen vaak worden afgewimpeld als je jong bent omdat de mening bestaat dat je nog niet voldoende hebt meegemaakt om jezelf dit soort vragen af te vragen.

  • Wat zijn de do’s? Wat zijn volgens jullie de dont’s?

Do’s: neem de tijd, ga ervoor zitten en zet er geen haast achter. Ook is het belangrijk dat je iedereen serieus neemt en er niet van uit gaat dat dit soort vragen vanzelf wel overblazen.

Dont’s: de vraag niet serieus nemen.

  • Welke vragen zou jij hebben aan de ouderen die komen als het gaat over zingeving en het omgaan met zingevingsvragen?

Hoe zorg je dat je altijd een doel voor ogen blijft houden?

En wat doe je als je geen doel meer hebt, als je even niet weet wat je nog moet doen in het leven?

  • Hoe denk je over mogelijke verschillen en overeenkomsten tussen zingeving(svragen) vroeger en nu?

?

  • Praat jij weleens over de ‘eindigheid’ van het leven?

Nooit.

  • Cremeren of begraven?

Begraven, ik vind het belangrijk dat zeker vlak na het overlijden er een plek is waar mensen mij toch nog als het waren kunnen bezoeken.

  • Wilsverklaring ja of nee?

Ja, ik wil niet in een situatie terecht komen waar ik leef, puur voor het leven. Wel vind ik dat familie ook iets te zeggen moet hebben over welke keuze er gemaakt wordt als het ooit zo ver komt.

  • Testament ja of nee?

Nee, ik vind dat het aan de familie is om alles te verdelen.

  • Ken jij mensen met een wilsverklaring?

Niet dat ik weet, maar het is ook niet iets waar veel over gepraat wordt.

  • Weet jij hoe ‘de laatste wil’ van een belangrijke naaste eruit ziet?

Nee.

  • Zou jij deze onderwerpen meer willen bespreken (met je omgeving)? Zo ja, wat heb je hiervoor nodig?

Nee niet echt eigenlijk.

  • Wat vind jij van euthanasie?

Ik vind dat het ieder zijn eigen keus is of ze er gebruik van willen maken of niet.

  • Wat vind jij van het opstellen van een wilsverklaring?

Ik vind het erg slim om te doen.

  • Vind jij dat het Wetsvoorstel Voltooid leven D66 er zou moeten komen?

Dat vind ik van wel.

  • “Moet er hulp mogelijk zijn bij stervenswensen Voltooid Leven?”

Ja dat vind ik van wel. Als mensen vinden dat zij een voltooid leven hebben moeten zijn hulp krijgen om hun leven zo humaan mogelijk te beëindigen.

  • Waarom wel/niet

Zie bovenstaand antwoord.

  • Moet euthanasie wel/niet mogelijk zijn bij dementie?

Ja, maar alleen wanneer dit in de wil is opgesteld voordat de dementie optrad.

  • Wat zegt deze terugkerende discussie over onze samenleving?

Dat er een grote vraag is naar de mogelijkheid en het recht van iedereen om euthanasie te plegen wanneer mensen dit willen.

  • Zou dit debat en het ‘Voltooid levengevoel’ ook in de Blue zones bestaan?

Waarschijnlijk niet, puur omdat het voor de bluezones juist heel kenmerkend is dat men een zinvol leven blijft leven, ook op late leeftijd.

  • Is er voldoende aandacht voor de behoeften en noden van ouderen om de ‘Voltooid levenwet’ overbodig te maken?

Dat is niet aan mij om te zeggen, de enige die daar een mening over kunnen hebben zijn de ouderen zelf.

  • Waardoor zou dit debat telkens terugkeren in onze samenleving?

Omdat er nog nooit een antwoord is gegeven waar mensen genoegen mee nemen.

  • Hoe zou jij de regie willen voeren over jouw levenseinde?

Ik zou de totale regie willen hebben, het is mijn leven en ik beslis uiteindelijk hoe ik het wil eindigen.

Reflectie opdracht achteraf:

  • Tot welke professionele en persoonlijke inzicht(en) heeft de themadag geleid?

Dat je mensen altijd in hun waarde moet laten en moet luisteren naar wat ze zeggen, ook al ben je het er misschien niet mee eens. Ook is het duidelijk dat er niet altijd genoeg aandacht wordt geschonken aan zingeving onder ouderen.

 

  • Wat is er veranderd voor jou als toekomstige beroepskracht en als persoon? Licht concreet met voorbeelden toe wat je na deze dag anders ziet, kunt, doet of zal gaan doen (of niet en waarom dan niet). Licht je antwoord toe met een verwijzingen naar de themadag.

 

  • In hoeverre heb je nu kennis van de wetgeving omtrent euthanasie en zou jij met cliënten (of anderen) in gesprek kunnen gaan/cliënten door kunnen verwijzen waar het om het thema levenseinde gaat?

 

Mijn kennis over het onderwerp is enorm gegroeid. Ik heb voor deze opdracht veel moeten opzoeken en heb zo van beide kanten van het verhaal informatie verkregen. Of ik nu al mensen zou door kunnen verwijzen met dit soort vragen denk ik eigenlijk van niet. Het is en blijft een erg moeilijk onderwerp en ik vind niet dat iemand die daar een opdracht over heeft gemaakt nu al kan doen alsof hij genoeg weet over dit onderwerp.

 

  • Hoe kijk je terug op de gesprekken met de ouderen? Wat was goed en waardevol en neem je mee en wat was eventueel minder? Welke tips en tops heb je voor mij voor een volgende keer?

De gesprekken met de ouderen waren heel erg interessant. Het is altijd leuk om met mensen in gesprek te gaan en te horen wat zij vinden over iets. Zoals wacht speelt bij heel veel mensen het geloof een hele grote rol over of euthanasie wel of niet toegestaan moet zijn. Het meest waardevolle van vandaag was dat je altijd moet luisteren naar mensen, en dat mijn mening niet per se de juiste is. Iedereen maakt keuzes gebaseerd om wat hij of zij heeft meegemaakt in dit leven en dat is voor iedereen anders. Wel zou ik graag meer tijd gehad hebben per gesprek zodat er wat dieper kan worden ingegaan op de stof.

 

  • Welke elementen uit deze ASB themadag zijn jou persoonlijk het meest bijgebleven en waarom?

De gesprekken met de ouderen, omdat het altijd leerzaam is om te spreken met mensen die zijn opgegroeid in een andere tijd met andere normen en waarde dan jijzelf.

 

  • Hoe heeft deze dag bijgedragen aan het bespreekbaar maken van ‘zingeving en het levenseinde’? Licht in je antwoord toe wat helpend was hierbij en wat niet.

 

Voor mij persoonlijk heeft dit niet heel veel uitgemaakt, vooral omdat dit voor mij sowieso al bespreekbaar is.

 

4.Opdracht symposium Een Nieuwe generatie Ouderen (Nieuwegein)

Ook voor deze opdracht is er gebruik gemaakt van afbeeldingen, dus de opdracht zal als document te downloaden zijn.

 

Portfolio Opdracht Symposium
Word – 440,7 KB 65 downloads

 

 

5.Opdracht over woonvormen.

 

Het merendeel van de ouderen woont zelfstandig en zal dat ook in te toekomst blijven doen. Hoe zal de huizen markt voor ouderen zich gaan ontwikkelen?

 

Een klein deel van deze senioren heeft te maken met kleine lichamelijke beperkingen. Dit is echter meestal geen reden om niet meer zelfstandig te kunnen wonen en is op te lossen met hulp van de WMO en kleine aanpassingen binnenshuis.

Uiteindelijk woont 95% van de Nederlandse senioren zelfstandig. 83% van deze mensen woont helemaal zelfstandig, 10% woont in een seniorencomplex en 7% woont in wat onder de categorie verzorgd wonen valt. Van deze mensen krijgen ongeveer 350000 man ondersteuning van de thuiszorg. De overige 5% woont intramuraal in een verpleeg- of verzorgingstehuis.

De verwachting is dan in 2040 het aantal senioren in Nederland meer dan verdubbeld. Deze senioren zullen ook nog steeds meer zelfstandig thuis moeten blijven wonen.  Wel wordt vermeld dat het gewenst is om te kijken naar de woonvormen speciaal voor ouderen. Over een aantal jaar zullen verzorgingstehuizen namelijk niet meer bestaan. En verzorgd thuis wonen kent niet hetzelfde aanbod in kwaliteitszorg als in verzorgingstehuizen. Er zal dus een grote vraag ontstaan naar goede, veilige zelfstandige seniorenwoningen.

 

85% van de ouderen geeft aan niet te willen verhuizen. De ouderen van tegenwoordig hebben meer geld en zijn hoger opgeleid. Hier komt dan ook bij kijken dat ze meer eisen hebben aan hun woning. Maar het blijkt dat ouderen nog weinig doen om aanpassingen te maken aan hun woning die hen kan helpen om langer in eigen woning te blijven wonen. Vanuit de overheid wordt dan ook geadviseerd om vroegtijdig aanpassingen te maken om een huis levensloopbestendig te maken.

 

Daarnaast ontstaat door het wegvallen van verzorgingstehuizen het risico dat een groot aantal senioren te maken krijgt met eenzaamheid. Dit effect vooral de groep mensen die al kwetsbaarder zijn en minder kapitaal bezitten. Dit leidt tot de vraag naar een woonvorm waar men makkelijker contact komt met anderen. Er wordt geschat dat er in de toekomst zo’n 50 tot 60 duizend man deel uitmaakt van de groep die niet toegelaten wordt tot een intramurale instelling. Dit is zorgelijk, want er zijn nu al te weinig woningen om deze groep mensen te bedienen. Het advies luit dan ook dat gemeentes goed moeten kijken naar de zorgvraag van deze doelgroep.

 

Er is tegenwoordig een heel breed scala aan woonvormen in Nederland. Het voordeel hiervan is dat gemeentes tegenwoordig gemakkelijker vergunningen uitgeven voor het bouwen van bijvoorbeeld een mantelzorg woning in de achtertuin. Dit komt ook omdat vrijwilligers een steeds grotere rol spelen in de zorg waarbij vrijwilligers zo veel mogelijk de professionals ondersteunen. Een goed voorbeeld van een woonvorm die senioren stimuleert om langer thuis ter wonen zijn woonservice gebieden. Doordat ouderen die in zo een gebied wonen weten dat goede zorg altijd in de buurt is voelen ze zich minder kwetsbaar. Voor de toekomst is dit dus ideaal.

 

In de toekomst is zorg op maat steeds belangrijker. Er zal dus ook goed samengewerkt moeten worden tussen de overheid, professionals en de mantelzorgers. Om het probleem op te lossen van de woningmarkt voor senioren is het belangrijk dat alle partijen nauw met elkaar blijven samenwerken. 

 

 

Het artikel dat ik het beste vond aansluiten op deze vraag was het artikel van Yvonne Witter genaamd “zijn woningcorporaties klaar voor vergrijzing?”. Dit artikel gaat mooi in op welke woonvormen er zijn voor ouderen en legt vervolgens uit waarom deze woonvormen nodig zijn.

Uit dit artikel komt naar voren dat de verwachting is dat niet alleen het aantal oudere huishoudens groeit, maar ook het aantal alleenstaande ouderen.

 

We weten ondertussen hoe gevaarlijk eenzaamheid kan zijn, vooral onder ouderen. Het lijkt mij dan ook van groot belang dat er met deze data iets wordt gedaan.

 

Ideaal gezien zou ik graag een samenkomen zien van jongeren en ouderen. Er zijn al verschillende onderzoeken geweest waarbij jongeren en ouderen in dezelfde woonsituatie geplaatst worden. De resultaten waren voor beide groepen erg positief. Zo was voor de jongeren het erg positief omdat ze relatief goedkoop een woonruimte aangeboden kregen in een tijd waarin het voor jongeren moeilijk is om een goede woonruimte te vinden. Daar stond tegenover dat ze hielpen met klusjes als koken en het eten rondbrengen. Voor de ouderen was het een manier om meer onder de mensen te komen. Ze zien ze niet alleen dezelfde leeftijdscategorie, maar praten ze ook met mensen die hele andere dingen meemaken.

1: Kangoeroewoning.

 

Een Kangoeroewoning bestaat uit twee aparte woonruimtes onder een dak. Beide woningen hebben een eigen voordeur, maar moeten verbonden zijn via een (afsluitbare) deur in de woning.

De doelgroep voor dit soort woningen zijn mantelzorgers die bijvoorbeeld voor hun ouders willen zorgen. Zo zijn de ouders toch als het ware ingetrokken bij de kinderen, maar wordt er enige privacy behouden. (Fello, 2020)

Voordelen:     

  • Opa en oma kunnen op de kleinkinderen letten.
  • Ze zijn altijd dichtbij mocht er iets mis gaan.

Nadelen:

  • Je kan elkaar op de huid gaan zitten.
  • Omdat het nog steeds als een woning telt ben je voor de belastingdienst en andere overheidsinstanties fiscale partners.

 

Video over Kangoeroewoningen: https://www.youtube.com/watch?v=mqwEwVATAz0

 

2: Groepswonen.

 

Groepswonen houd in dat je een zelfstandige woonruimte hebt, maar dat er in de nabije omgeving gemeenschappelijke ruimtes zijn waarin mensen samen kunnen komen.

Groepswonen is voor iedereen, zowel oud als jong. Mensen met een beperking die gebruik willen maken van groepswonen hebben vaak alleen een lichamelijke beperking, maar zijn wel nog zelfredzaam. (Centrum Groepswonen, Z.D.)

Voordelen:

  • Samenwonen zorgt voor minder eenzaamheid.
  • Wanneer mensen met een lichamelijke aandoening samen gaan wonen is het vaak makkelijker om zorg in te kopen.

Nadelen:

  • Je zit constant op elkaars dak.
  • Je bent afhankelijk van het goede van mensen en of ze de gemaakte afspraken nakomen. (GDO Den Haag, Z.D.)

 

Video over groepswonen: https://www.youtube.com/watch?v=DgLRlDR-AlM

 

 

3: Woonzorgzone.

 

Een woonzorgzone bestaat uit een gebied waar ongeveer 5000 tot 15000 mensen. In dit gebied zijn veel levensloopbestendige woningen te vinden. Ook zijn er veel zorgvoorzieningen in de omgeving zodat mensen in deze zone altijd goede zorg binnen handbereik hebben. Ook is er altijd 24-uurs zorgcentra aanwezig en is er binnen een straal van 400 tot 500 meter altijd een dokters- en prikpost aanwezig. Zo wordt er als het ware een veiligheidsnet over een gebied gespannen.

Een woonzorgzone is voor iedereen beschikbaar. Iedereen mag er dus wonen. Er zijn zowel koop als huur woningen beschikbaar. (In Voor Zorg, Z.D.)

Voordelen:

  • De formele en de informele zorg werken goed samen.

Nadelen:

  • Een woonzorgzone werkt meestal maar met een aantal organisaties samen.

 

Video over woonzorgzones:

 

 

4: Mantelzorgwoningen.

 

Een mantelzorg woning is een woning op je eigen terrein bedoel voor iemand om in te wonen die zorg nodig heeft. Je kan er ook zelf in wonen en de zorgbehoevende in je huis laten wonen, maar dat is voor iedereen anders. Je kan kiezen om een kant en klare woning neer te laten zetten, maar je kunt ook bestaande gebouwen zoals een garage om laten bouwen. Er is geen vergunning voor dit soort gebouwen nodig, maar ze moeten natuurlijk wel aan een aantal veiligheidsnormen voldoen.

Een mantelzorgwoning is bedoeld voor iedereen die mantelzorg nodig heeft. (MantelzorgNL, Z.D.)

Voordelen:

  • De persoon die zorg nodig heeft is altijd in de buurt.

Nadelen:

  • Je kunt op elkaars huid gaan zitten.
  • Omdat er iemand op eigen terrein bij is komen worden kan dit fiscale gevolgen hebben.

 

Video over mantelzorgwoningen: https://www.youtube.com/watch?v=HSUlrEpc0Xc

 

 

5: Levensbestendig wonen.

 

Levensloopbestendige woningen zijn woningen die zijn aangepast op de levensloop van de mens. Dit houd in dat in deze woningen bijvoorbeeld de drempels zijn verwijdert en er een wc is op dezelfde verdieping als waarop er geslapen wordt. Dit is zodat wanneer mensen bijvoorbeeld slechter ter been raken zij niet hoeven te verhuizen. Hun huis is als het ware als voorbereid op eventuele problemen die later kunnen optreden.

Deze woningen zijn voor alle ouderen die later graag zelfstandig in hetzelfde huis willen blijven wonen. (Lang zult u wonen, 2018)

Voordelen:

  • Men kan in hun eigen woning blijven wonen.

Nadelen:

 

Video over levensbestendige woningen:

 

 

6: Domoticawoning.

 

Een domoticawoning is een woning waarin veel gebruik is gemaakt van domotica om zo de zelfredzaamheid van de bewoner te verhogen. In een domoticawoning is veel elektronica aanwezig die vaak doormiddel van een centrale hub of handheld bedient kan worden.

Dit soort woning is bedoeld voor iedereen met een aandoening die graag zelfstandig en thuis wilt blijven wonen.

Voordelen:

  • Veel zelf blijven kunnen doen met behulp van technologie.

Nadelen:

  • Je bent afhankelijk van technologie, en technologie kan kapot gaan.
  • Aan de dure kant.

 

Video over domoticawoningen: https://www.youtube.com/watch?v=W8t0tUH-k_0

 

 

7: Service flat.

 

Een service flat bestaat uit een flat met een groot aantal appartement. Hier woon je beschermd zonder dat het een zorguitstraling heeft. Vaak zijn er een aantal services die aangeboden worden zoals een maaltijdservice, kapper en gemeenschappelijke ruimtes waar mensen samen kunnen komen.

Service flats zijn bedoeld voor mensen die nog grotendeels zelfredzaam zijn. Vaak zijn dit senioren. (Rabobank, Z.D.)

Voordelen:

  • Je woont in een beschermde omgeving die niet zo oogt.
  • Je behoud je vrijheid en privacy.

Nadelen:

 

Video over service flat: https://www.youtube.com/watch?v=TR3B-ZpjU9g

 

 

8: Aanleunwoning.

 

Een aanleunwoning is een woning die tegen of in de buurt van een verzorgingstehuis is gebouw. Zo kunnen mensen profiteren van de goede zorg aangeboden door het verzorgingstehuis terwijl ze ook nog hun autonomie behouden. Vaak is er dan sprake van bijvoorbeeld een knop waar op gedrukt kan worden wanneer er zorg nodig is.

Dit is vooral voor mensen die nog vrij zelfstandig kunnen leven, maar wel behoefte hebben aan zorg. In sommige gevallen zijn er ook regelingen waarbij bewoners van aanleunwoningen sneller een plek krijgen in verzorgingstehuizen wanneer dit nodig wordt.

(Wikipedia-bijdragers, 2018)

Voordelen:

  • Goede zorg dicht bij huis.
  • Nog steeds grote mate van onafhankelijkheid.
  • Sneller een plek in het tehuis later.

Nadelen:

  • Kan wat eenzamer zijn dat een verzorgingstehuis.

 

Video over aanleunwoningen: https://www.youtube.com/watch?v=Q4-ip4RNUXQ

 

 

9: Zorghotel.

 

Een zorghotel is als het ware een tijdelijk verzorgingstehuis. Het is letterlijk een hotel waarin je verzorgd wordt. Een zorghotel biedt dan ook 24-uurs zorg aan. Je kan er voor kiezen om naar een zorghotel te gaan als je net een operatie hebt ondergaan en in alle rust wilt kunnen herstellen.

Het is dan ook voor iedereen die zorg nodig heeft en dit tijdelijk ergens anders wilt ontvangen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden wanneer je zorg nodig hebt ,maar wel op vakantie wilt gaan. Of wanneer je de mantelzorger eventjes wilt ontlasten. (wat is een zorghotel?, Z.D.)

Voordelen:

  • 24-uurs zorg.
  • Kan de druk voor even wegnemen van mantel- of andere zorgers.

Nadelen:

  • Het is alleen voor tijdelijk gebruik.

 

Video over zorghotels: https://www.youtube.com/watch?v=_2_r6-5vG-M

 

 

10: Genormaliseerd wonen.

 

Genormaliseerd wonen is een woonvorm waarin mensen met dementie met weinig cliënten in een vertrouwelijke, huiselijke omgeving komen te worden. ?

Deze woonvorm is bedoeld voor mensen met dementie. (Expertisecentrum dementie Vlaanderen, Z.D.)

Voordelen:

  • Kleinschalig, dus veel aandacht voor de cliënt.
  • Vertrouwelijke omgeving voor de cliënt.

 

Video over genormaliseerd wonen: https://www.youtube.com/watch?v=owFW-p0TbFs

 

 

 

11: Kleinschalig wonen.

 

het schil tussen deze woonvorm en de vorige is mij niet geheel duidelijk.

 

 

 

12: moderne hofjes.

 

Moderne hofjes is een woonvorm gericht op de hofjes van vroeger. Dit zijn huizen die om een hofje heen gebouwd zijn. Deze woonvorm gaat uit van het idee van de vriendelijke buren die elkaar helpen waar nodig is.

De woonvorm is bedoel voor iedereen. Er kunnen dus zowel jongeren als ouderen wonen met als onderliggende gedachte dat de verschillende groepen elkaar helpen en van elkaar kunnen leren. (Knarrenhof, Z.D.)

Voordelen:

  • Gemoedelijke sfeer.
  • ?

Nadelen:

  • ?

 

Video over de moderne hofjes: https://www.youtube.com/watch?v=p7kdgd2Ewp4

 

 

13: The Villages.

 

The Villages is als het ware een stad speciaal bedoeld voor senioren. Het is gelegen in de Amerikaanse stad Florida. De stad is bedoeld voor senioren van 55-jaar. Tenminste 80% van de huizen in The Village moet tenminste een bewoner hebben van 55 jaar of ouder. Jongeren onder de 19 jaar oud zijn niet toegestaan tenzij hier toestemming voor is gegeven. Er zijn speciale delen waar wel jongeren mensen mogen wonen, maar dat mag ook echt alleen maar in die speciaal aangewezen gebieden. Ook het eigen bestuur wordt geregeld door de ouderen. Het bestuur comité zit drie jaar en kiest daarna zelf de opvolgers. (Wikipedia-contributers, 2020)

Voordelen:

  • Je woont in een stad met alleen maar mensen met dezelfde soort behoeftes.
  • Veel lotgenoten dus veel sociale interactie.
  • Veel voorzieningen voor de doelgroep.

Nadelen:

  • Vanwege het maximaal aantal dagen dat jongeren langs mogen komen kan het lastig zijn voor mensen met kleinkinderen.

 

Video over The Villages: https://www.youtube.com/watch?v=IJoB5hiMm9I

 

 

  1. All together now

 

All together now is een woonvorm die als het ware gezien kan worden als een studenten campus met senioren. De senioren wonen op deze campus gecombineerd met jongeren. Aan deze campus zit ook een school vast waarop jongeren worden opgeleid tot een baan in de zorg. Zo zijn er naast leerzame vakken ook praktijk vakken waar de studenten direct kennis maken met het toekomstige werkveld. Op deze campus zijn ook verschillende voorzieningen aanwezig zoals zorg op maat voor de senioren, maar entertainment zoals een bioscoop of een sportzaal.

Deze woonvorm is dus bedoeld voor zowel ouderen als voor studenten. (stijlvol ouder, 2020)

Voordelen:

  • Jong en oud gecombineerd zorgt ervoor dat ze veel van elkaar kunnen leren.
  • Veel goedkope kracht aanwezig in de vorm van studenten.

Nadelen:

  • Het blijven studenten, dus dit kan zeker zorgen voor overlast.

 

Video over all together now: een video vinden over deze woonvorm is vrijwel onmogelijk. Er is blijkbaar een talentenjacht show met dezelfde naam dus je krijgt alleen hier videos van te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen:

Centrum Groepswonen. (z.d.). Wat is groepswonen? Groepswonen is zelfstandig wonen en leven in een sociaal verband. Geraadpleegd van https://www.centrumgroepswonen.nl/over-groepswonen.html

 

Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. (z.d.). Zo gewoon mogelijk kunnen blijven wonen ... Geraadpleegd van http://www.dementie.be/themas/wonen/kleinschalig-genormaliseerd-wonen/over-kgw/zo-gewoon-mogelijk-kunnen-blijven-wonen/

 

Fello. (2020, 17 maart). De voor- en nadelen van de Kangoeroewoning. Geraadpleegd van https://getfello.com/kangoeroewoning/

 

GDO Den Haag. (z.d.). Nadelen van het groepswonen – GDO Den Haag. Geraadpleegd van https://www.gdo-denhaag.nl/nadelen-van-het-groepswonen/

 

In Voor Zorg. (z.d.). Wat is een woonzorgzone? Geraadpleegd van http://www.invoorzorg.nl/informatie-wat-is-een-woonzorgzone.html

 

Knarrenhof. (z.d.). Het Concept - Samen comfortabel wonen - Stichting. Geraadpleegd van https://knarrenhof.nl/wat-is-knarrenhof/

 

Lang zult u wonen. (2018, 13 augustus). Wat is levensloopbestendig wonen? Geraadpleegd van https://www.langzultuwonen.nl/wat-is-levensloopbestendig-wonen/

 

MantelzorgNL. (z.d.). Wat is een mantelzorgwoning? - MantelzorgNL. Geraadpleegd van https://mantelzorg.nl/pagina/voor-mantelzorgers/thema-s/mantelzorg-en-wonen/mantelzorgwoning

 

Rabobank. (z.d.). Een serviceflat, iets voor u? Geraadpleegd van https://www.ikwoonleefzorg.nl/zelfstandig-wonen/een-serviceflat-iets-voor-u

 

Stijlvol Ouder. (2020, 20 maart). Woonconcepten voor senioren. Geraadpleegd van https://www.stijlvolouder.nl/woonconcepten/

 

Wat is een zorghotel? (z.d.). Geraadpleegd van https://www.zorghotels.nl/kennisbank/wat-is-een-zorghotel

 

Wikipedia contributors. (2020, 28 mei). The Villages, Florida. Geraadpleegd van https://en.wikipedia.org/wiki/The_Villages,_Florida

 

Wikipedia-bijdragers. (2018, 31 augustus). Aanleunwoning. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanleunwoning