Samenvatting college Miriam Haagh
Op maandag vijf november kwam Miriam Haagh langs. Miriam is de wethouder van gezondheid, wijkaanpak en leren van de gemeente Breda. Miriam kwam in een collegetour achtige stijl haar verhaal doen over wat een wethouder precies doet. Een verslag over dit college volgt hier onder.
Miriam begon met een studiebestuurskunde, maar hier kwam antropologie bij. Na afgestudeerd te zijn in bestuurskunde in ontwikkelingslanden is Miriam voor haar werk veel in Afrika geweest. Hier gaf ze bijvoorbeeld workshop over wat besturen is en hoe het werk. Hier kreeg Miriam de vraag waarom ze niet in de politiek zat, terwijl ze zo veel wist over besturen. Dit zette haar aan het denken wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat ze in 2006 de gemeenteraad in ging. In 2014 werd ze wethouder van de gemeente Breda.
Nederland telt 380 gemeentes, elk met een eigen gemeenteraad en raadsleden. De raadsleden bepalen wat er in de gemeente moet gebeuren, vervolgens is het aan de wethouder om te zorgen dat het budget verdeeld wordt onder deze zaken. Daarna zorgt het college van de burgemeester en de zes wethouders dat wat de raadsleden bepalen ook wordt uitgevoerd.
In 2015 kregen de gemeentes er een heleboel taken bij. Die taken vallen onder wat we de WMO noemen. De gemeentes kregen hiervoor een kwart van het budget dat de overheid voor dezelfde taken had. Van het jaarlijkse budget van 600 miljoen van de gemeente Breda gaat de helft naar het sociale domein. Breda is dus een groot voorstander van het ondersteunen van mantelzorgers, want hierdoor houden ze geld over dat ze normaal aan zorg zouden uitgeven. Breda doet dit vooral door:
- Cursussen
- Het inzetten van vrijwilligers
- Het ondersteunen van mantelzorgers
De GGZ komt met zijn eigen uitdagingen. Vaak zijn er hier geen mantelzorgers voor beschikbaar. Deze mensen kampen vaak met een sociaal-isolement waardoor het aanbieden van zorg nog moeilijk wordt. De gemeente Breda probeert dit op te lossen door gebruik te maken van bijvoorbeeld social-workers. Ook wordt er gebruik gemaakt van bemoeizorg. Dit werk echter niet altijd. Ook komt het voor dat mensen geen zorg willen. Miriam gaf als voorbeeld dat er dan gesprekken via de brievenbus worden gevoerd om toch vertrouwen te winnen bij de persoon. Miriam zou graag zien dat er in dit soort gevallen meer gebruik wordt gemaakt van de zorgvoorelkaar telefoonlijn.
Miriam probeert zich erg in te zetten voor toegankelijkheid. Zo liepen spelers van NAC Breda laatst met kinderen het veld op die allemaal een beperking hadden. Zo wilde laten zien dat de maatschappij voor iedereen toegankelijk is.
Bijeenkomsten Transform
Met de minor hebben wij ook een opdracht gedaan in samenwerking met Transform. Transform is werkzaam in de regio West-Brabant en is een samenwerkingsverband tussen werkgevers in de sector zorg en welzijn.
Hier werden we in groepjes geplaatst en kregen we de opdracht om de volgende twee vragen te beantwoorden:
- Hoe ziet de arbeidsorganisatie eruit in 2030?
- Hoe ziet de arbeidsrelatie eruit in 2030?
Als groep hebben wij er toen voor gekozen om ons te focussen op het verlagen van de administratieve lasten van de verpleegkundige, zodat er meer tijd over is voor het bieden van zorg. Om een beeld te schetsen van de problemen waar verpleegkundige tegenaan lopen hebben we eerst een casus bedacht:
Casus
Mevrouw de Wit is verpleegkundige in de thuiszorg. Mevrouw werkt sinds augustus 2017 in de thuiszorg na haar afgeronde opleiding verpleegkunde. Het team heeft rond de 40 ouderen onder zich vallen, verdeeld in 2 wijken in de Gemeente Breda. Mevrouw de Wit werkt vaak de ochtenddienst van 07:00 tot 12:00 uur. Vanuit haar werknemer krijgt ze een lijst met cliënten waar ze heen moet gaan om zorg te verlenen. Haar werkgever heeft vastgesteld hoeveel minuten zorg iemand krijgt. Bijvoorbeeld meneer Landbouw krijgt 20 minuten zorg, Mevrouw de Laat krijgt 15 minuten zorg etc. Het aantal minuten is vastgesteld per oudere en aan de zorgvraag die zei nodig hebben. In de gegeven minuten voor zorg moet de verpleegkundige ook van patiënt A naar patiënt B rijden + de administratie bijwerken.
Als meneer Landbouw aan mevrouw de Wit wil vragen of zei wil noteren hoe hij zijn steunkousen moet wassen, moet mevrouw de Wit helaas benoemen dat ze daar geen tijd meer voor heeft omdat ze haar administratieve taken nog moet doen.
De wil vanuit mevrouw de Wit is zeker, maar door de administratieve last niet haalbaar en wetende dat de planning al uit loopt.
Vervolgens zijn wij gaan brainstormen, oftewel alles roepen wat er in ons opkomt en van daaruit verder gaan. De volgende termen werden meegenomen in ons proces:
- 10 december
- Tastbaar product
- 2040 top van de vergrijzing
- Sociale innovatie op de arbeidsmarkt
- zzp’er inzetten
- Mantelzorgers inzetten
- Zelfsturende teams
- Buurtzorg meer betrekken
- Meer taken overdragen naar administratieve medewerkers
- Meer de focus leggen op wat iemand nog wel kan
- Andere benaming, geen client/patiënt
De uiteindelijke oplossing die wij voor dit probleem hebben bedacht en wat we hebben gepresenteerd op 10 december is als volgt:
Ten eerste verwachten wij dat het woord cliënt in 2030 niet meer gebruikt wordt. Het woord cliënt klinkt alsof het iemand is waar je alleen maar aan wilt verdienen. Wij hebben er dus voor gekozen om het woord te vervangen door het woord ‘mens’. Ten tweede willen wij meer fysieke aandacht voor de mens in 2030. Wij vinden dat er te veel tijd opgaat aan administratieve taken terwijl deze tijd beter in de mens geïnvesteerd kan worden. De oplossing die wij hiervoor presenteerde was het aannemen van administratief medewerkers die gericht zijn op het helpen van de verpleegkundige. Zo houdt de verpleegkundige meer tijd over voor het bieden van zorg en kunnen mensen beter geholpen worden zonder dat er meer zorg personeel aangenomen hoeft te worden. Bij de presentatie hadden wij de
Tot slot wil ik nog even graag mijn reflectie geven op de opdracht. Ik heb de Transform opdracht als erg leerzaam ervaren. Doordat het voor een extern bedrijf was kregen we heel erg de indruk dat we iets deden wat zinvol was. Dit werd versterkt door de aanwezigheid van een aantal zorgprofessionals van verschillende organisaties uit de regio die kwamen kijken naar onze presentaties.

Maak jouw eigen website met JouwWeb